11 oktober 2024

Scholing gezamenlijke aanpak urineweginfecties 'Goed van p(l)as'

Een infectie aan de urinewegen komt heel vaak voor. Zowel de huisarts, thuiszorg, ouderenzorg als het ziekenhuis ziet patiënten met deze klachten. Zorgverleners in het werkgebied van het Bravis ziekenhuis hebben samen een werkwijze opgesteld voor de aanpak van urineweginfecties. Door de handen ineen te slaan verwachten zij veel vervelende klachten bij patiënten te voorkomen of te verminderen, waardoor ook de druk op de zorgverleners afneemt en de zorgkosten afnemen. Maandag 7 oktober vond voor de derde keer een scholing plaats over deze werkwijze met als titel ‘Goed van p(l)as’. Bijna honderd zorgprofessionals woonden deze scholing bij.

De scholing werd verzorgd door de werkgroep Urineweginfecties van het samenwerkingsverband WestWest. De sprekers waren uroloog Milou Bekker en physician assistant Kanevi Pheroberg, huisartsen Liesbeth van Loon en Nienke de Laet, specialist ouderengeneeskunde Jolijn Verkuijlen van Groenhuysen en UCS-verpleegkundigen Olga Ostendorf van TWB en Chris Boonman van Bravis. Zij legden aan de hand van een voorbeeldfamilie uit welke procedure gevolgd moet worden bij een mogelijke urineweginfectie. Allereerst moeten andere mogelijkheden uitgesloten worden. Vervolgens wordt aan de hand van een stroomschema de juiste zorg op de juiste plek verleend.

Meest voorkomende reden

Een urineweginfectie is de meest voorkomende reden om contact met de huisarts op te nemen. Huisarts Liesbeth van Loon vertelde tijdens de scholing dat 2,6 procent van de contacten in de praktijk over urineweginfecties gaan. Uroloog Milou Bekker van het Bravis ziekenhuis ziet wekelijks 8 patiënten met een urineweginfectie. Physician assistant Kanevi Pheroberg van Bravis heeft dossiers over vermeende urineweginfecties onderzocht. Daaruit blijkt dat bij 71,6 procent van deze patiënten een urinekweek werd ingezet. Uit 73,7 procent van deze kweken kwam een infectie naar voren. Bij ruim een kwart was er dus een andere oorzaak voor de klachten. In 68 procent van de gevallen was in het dossier niet terug te lezen of door de verwijzer lichamelijk onderzoek bij de patiënt was verricht.

Verwardheid

Bij verwardheid van een patiënt wordt vaak gedacht aan een urineweginfectie. Dat klopt niet altijd. Een urinekweek kan positief zijn zonder dat de patiënt andere bijbehorende klachten van een urineweginfectie heeft. Daarom moeten eerst andere oorzaken van verwardheid uitgesloten worden voordat een antibioticakuur gegeven wordt. Datzelfde geldt bij kwetsbare ouderen met een katheter die de symptomen van een infectie vertonen. Het pleidooi van de zorgverleners is bovendien om het gebruik van een katheter tot het minimum te beperken.

Podcast

In totaal hebben nu zo’n 350 zorgprofessionals gevolgd. Wil je meer weten over dit onderwerp? Beluister dan de podcast die is gemaakt over de gezamenlijke aanpak van urineweginfecties via deze link: Wat te doen bij een urineweginfectie

UWI