1 december 2023

Steunkousen zelf aan- en uittrekken gaat van start

Zelf aankleden, tandenpoetsen en medicijnen innemen. Het zijn activiteiten die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen. Maar voor onze cliënten en patiënten is dit niet altijd even vanzelfsprekend. Als zorgmedewerkers willen we niets liever dan helpen, maar wat als we hen de vrijheid kunnen geven om dit zo lang mogelijk zelf te doen? Zo houden ze de regie over hun dag, zonder afhankelijk te zijn van zorgmedewerkers.

Vanaf 1 december 2023 gaan we in Midden- en West-Brabant anders werken bij het aan- en uittrekken van steunkousen. Met deze nieuwe werkwijze willen we de zelfredzaamheid bevorderen en de zorg toegankelijk houden.

In onze regio dragen ongeveer 35.000 mensen in de thuissituatie steunkousen. Zo’n 11.000 mensen krijgen hulp van de wijkverpleging om hun steunkousen aan of uit te doen. De afgelopen maanden is in samenwerking met vertegenwoordigers uit de hele keten een nieuwe manier van werken rondom het aan- en uittrekken van steunkousen ontwikkeld. Die moet ervoor zorgen dat meer mensen zelfstandig of met een hulpmiddel de steunkousen kunnen aantrekken.

Start met nieuwe cliënten

De nieuwe manier van werken start op 1 december. We starten met nieuwe cliënten, poliklinisch verwezen of door een huisarts, die zelfstandig thuis wonen en nog niet in zorg zijn voor beensteunkousen. Om iedereen te informeren over de werkwijze, de doelgroep en de afspraken die zijn gemaakt, vonden afgelopen weken informatiebijeenkomsten plaats waarin de nieuwe werkwijze werd toegelicht. De belangstelling hiervoor was enorm. Bijna 800 professionals en andere geinteresseerden toonden hun interesse hiervoor.

Informatie beschikbaar

Alle informatie over de nieuwe werkwijze is beschikbaar op https://samenrichtinggeven.nl/toolboxsteunkousen/

Steunkousen