23 januari 2019

Symposium Burgers & Bytes: prikkelt en smaakt naar meer

ROOSENDAAL – Zorg- en welzijnspartijen in West-Brabant kunnen mogelijk baanbrekend werk verrichten door samen een systeem te ontwikkelen, waarmee patiëntgegevens eenvoudig, maar ook compleet, kunnen worden gedeeld. Tijdens het symposium Burgers & Bytes, dat netwerkorganisatie WestWest in het kader van de eHealthweek organiseerde, werden de geesten rijp gemaakt.

Niemand hoefde zich te vervelen in de volle Kapel van Wiekendael in Roosendaal, die plaats bood aan 160 gasten. Voor het merendeel met een zorgachtergrond. Dat laatste is niet verwonderlijk: het symposium was een initiatief van WestWest, de netwerkorganisatie waarin alle grote zorg- en welzijnsaanbieders in de regio elkaar hebben gevonden. Dat het een enerverende avond werd, had alles te maken met het onderwerp dat voor deze gelegenheid was gekozen: de uitwisseling van informatie tussen partijen, de technologie die daarvoor nodig is en de uitdagingen die dat oplevert. Een uiterst actueel thema dat door de interactie met de aanwezigen maar vooral door de prikkelende stellingname van de vier gastsprekers nog eens op scherp werd gezet.

De digitale uitwisseling van patiëntgegevens tussen samenwerkende partijen staat hoog op de politieke agenda. Een oplossing is dringend noodzakelijk, meent neuroloog Teun van Strien. Er zijn al goede stappen gemaakt qua samenwerking en technische infrastructuur, maar tijdens zijn werkzaamheden wordt hij ook dagelijks geconfronteerd met de tekortkomingen van het huidige systeem van informatieoverdracht. “Een Parkinson-patiënt wordt tijdens het ziektebeloop soms omringd door wel twintig zorgprofessionals. Al die specialismen spreken een eigen taal en gebruiken hun eigen systemen die vervolgens nauwelijks aan elkaar gekoppeld zijn. Dat is niet wat de burger verwacht en moet met de huidige technologie anders kunnen.”

Van Strien pleit voor een systeem waarin alle disciplines in dezelfde taal met elkaar kunnen communiceren en ook op elkaar aangesloten zijn. Uiteraard rekening houdend met privacy en andere wetgeving. Die oplossing lijkt, gezien de enorme technologische inspanning die dat vergt en het grote aantal partijen dat ermee gemoeid is, niet een-twee-drie voorhanden. Toch kan een regionaal netwerk als WestWest mogelijk de ban breken, denkt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid van het ministerie van VWS. “Mobiliseer alle bestuurders, stroop de mouwen op en ga aan de slag. Doen is het nieuwe denken, digitaal is het nieuwe normaal. Maar dat dwingt de minister niet af en dat krijgt de politiek niet voor elkaar, dat moeten de zorgpartijen in deze regio samen doen. Niet alleen op bestuurlijk niveau, maar zeker ook de professionals zelf. ”

Roozendaal ziet wat dat betreft kansen in West-Brabant. “Het is een klus die jaren vergt en waar moed en doorzettingsvermogen voor nodig is. De basis is gelegd, maar het kan nog beter. Als we accepteren zoals het is, verandert er niets. Er ligt een schone taak om gezamenlijk het voortouw te nemen. De samenwerking is in deze regio, in tegenstelling tot andere delen in het land, al heel behoorlijk geregeld. Maak gebruik van die voorsprong.”

De twee andere gastsprekers, Menno Jansen van zorgverzekeraar CZ en ‘verandergoeroe’ Menno Lanting, onderstreepten daarbij het belang van de technologische ontwikkeling. Middels ICT is het beter mogelijk om invloed op de behandeling en zorg op maat te realiseren. Dat kan bijdragen aan een betere kwaliteit van leven van de burgers. Zo helpen sensoren kwetsbare burgers om langer thuis te kunnen wonen. Dat vraagt een verandering van zorgprocessen. “In China ga je nu al met je klachten naar de zelflerende digitale dokter. Gewoon, in de supermarkt. Dat geeft ons een vervelend gevoel, maar het is niet langer een utopie." De technologische ontwikkeling raast onverminderd voort. Maar de behoefte aan aandacht en persoonlijk contact blijft. Om dat te integreren in onze zorgprocessen: daar ligt de uitdaging binnen de zorg- en welzijnssector.

Symposium