29 maart 2022

Terugblik op de scholing Handen ineen- Integrale zorg aan kwetsbare ouderen

Op dinsdag 29 maart stond de scholing Vroegsignalering Kwetsbare Ouderen (VKO) op de agenda voor professionals betrokken bij de screening VKO. Eindelijk mocht het weer! En dat was te merken, meer dan 45 professionals sloten deze middag aan. Van casemanagers dementie en geriatrische consulenten tot praktijkondersteuners en huisartsassistenten.

Een bijeenkomst met ruimte voor ontmoeting maar vooral aandacht voor hoe we met elkaar vorm geven aan de integrale zorg aan kwetsbare ouderen.

 

Richtlijn VKO

In de richtlijn VKO is naast vroegsignalering en verbinding bredere eerste lijn, nu ook aandacht voor de verbinding met het sociale domein en de regie bij de oudere en diens mantelzorger. Het gedachtegoed van Positieve Gezondheid sluit hierbij aan. Bij Positieve Gezondheid kijk je met een
bredere blik naar gezondheid en kan je vanuit je rol bijdragen aan het versterken van het vermogen van mensen om met fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven om te gaan en daar zoveel mogelijk eigen regie op te voeren. Steeds meer organisaties werken vanuit die brede blik.
Het welzijnswerk en de ondersteuning vanuit een GGZ instelling zijn twee onderdelen die niet standaard aansluiten bij een MDO VKO. Terwijl juist die andere blik en expertise een waardevolle aanvulling kunnen zijn in die integrale aanpak. 


Meerwaarde andere blik vanuit GGZ en welzijn

Ondersteuning en inzet van expertises vanuit GGZ (www.ggzwnb.nl ) of vanuit Welkracht (www.welkracht.nl) kan in situaties waarin (vermoeden van) psychiatrische aandoening of psychische kwetsbaarheid een rol speelt, bijdragen aan het voorkomen, behandelen of draaglijk maken van
psychische klachten. Maar ook hoe er in samenwerking met elkaar en kijkend naar de hulpvraag van de cliënt aangesloten kan worden op alles wat er in de wijk al is. Maak gebruik van die mogelijkheden was de boodschap.
Vanuit WijZijn Traverse Groep (www.wijzijntraversegroep.nl ) was er aandacht voor de kracht van het sociaal werk, het welzijnswerk. WijZijn Traverse groep gaat er vanuit dat iedereen ooit hulp nodig kan hebben maar ook dat iedereen iets voor ander kan betekenen. Het sociaal werk wil voorkomen dat mensen buiten de boot vallen door kwetsbaarheid in brede zin vroegtijdig te signaleren en door inzet van ondersteuning en begeleiding door professionals en vrijwilligers. Van maatschappelijk werk, schuldhulpverlening, mantelzorgondersteuning (jong en oud), rouwbegeleiding, klussen en boodschappendiensten door vrijwilligers tot ouderenadvieswerk ( verschilt per gemeente). 

 

Verbinding medisch en sociaal domein

Een mooi voorbeeld van de verbinding tussen medisch en sociaal domein is Welzijn op Recept wat sinds begin 2022 van start is gegaan in Roosendaal. Een interventie om mensen die regelmatig terugkomen bij de huisarts met klachten waar geen medische oorzaak voor te vinden is door te verwijzen naar de welzijnscoach in de praktijk. Want de klachten (gespannen, hoofdpijn, hartkloppingen, slecht slapen enz.) kunnen ook veroorzaakt worden doordat iemand zich zorgen maakt over een naaste, financiële problemen heeft, zich eenzaam voelt of relatieproblemen heeft. In een kortdurend traject wordt gekeken wat er speelt, wat iemand zou willen (veranderen) en wat of wie er nodig is en wordt iemand tijdens dit traject gecoacht door een sociaal werker (HBO social work). De welzijnscoach heeft zicht op wat er in voorliggend veld georganiseerd wordt, kan verbindingen leggen en kan mee gaan. Maar kan ook inschatten of er andere expertise ingezet moet worden vanuit voorliggend veld. Meer informatie? Neem contact op met WijZijn Traverse Groep.


Bewustwording in communicatie

Het tweede deel van de middag ging over gesprekstechnieken en bejegening. Op een luchtige en interactieve wijze werden de professionals zich bewust van het belang van het vinden van de juiste balans tussen je houding, je stem en de inhoud om een boodschap goed over te brengen. Hoe kom je zelf binnen, ben je rustig of gehaast? Hoe zit de ander bij? Wees je bewust dat het scheppen van een veilige omgeving maken dat de ander de ruimte voelt om antwoorden te geven en niet in de stress zal schieten. De 4 V’s van voorspelbaarheid, vertrouwd, vertraagd en verbinding maken dat iemand zich veilig kan voelen. Ook werd stil gestaan bij het belang van iemand kennen: persoonlijkheid, levensgeschiedenis, lichamelijke gezondheid, sociale omgeving en neurologische schade. Als je zicht op hebt, maakt dat je die verbinding in het gesprek kan maken en aanknopingspunten kan gebruiken om toch dat antwoord op een vraag te krijgen (stel een vraag zonder een vraag te stellen).


De projectgroep VKO kijkt met een tevreden gevoel terug op deze middag. Uit de evaluatieformulieren kwam dit ook terug; het was een goede mix van opfrissen van de kennis VKO richtlijn, een (eerste) kennismaking met mogelijkheden vanuit GGZ en welzijn m.b.t. VKO tot aan een bewustwording van de aspecten rondom communicatie.

Terugblik scholing